Onderhoud luidklokken

Uit het oog, uit het hart

Te vaak zien we dit gedrag, helaas. Dit is jammer maar wel logisch.
De meeste luidklokken hangen hoog in de torens en op moeilijk bereikbare plaatsen.
Het onderhoud is dan vaak uit het hart omdat de klok uit het zicht is. Veel klokeigenaren realiseren zich niet dat hun klok hulp nodig heeft totdat het te laat is.
Jaarlijks onderhoud kan net zo lang uitgesteld worden totdat er reparaties nodig zijn. Het probleem is dat de reparaties onverwacht komen. Onverwacht in tijd en budget.

Met een jaarlijks onderhouds- en inspectiebeurt kom je niet meer voor verrassingen te staan.
Je kunt de onderhouds- en inspectiebeurt zelf uitvoeren of wij kunnen het voor u doen.

Houd je klokken in de lucht

Vaak is het niet de klok maar de rest van het systeem dat verslechterd. Kapotte lagers, gebroken luidwiel, vastgeroeste ketting en verroeste bouten zijn de meest voorkomende oorzaak van storingen.
Roestige bouten vormen meestal het grootste gevaar omdat het ongetrainde oog deze bouten niet gemakkelijk ziet.
Een belangrijke slijtageplaats die bijzonder moeilijk te beoordelen is, is de kopbout die het gewicht van de klok draagt. De kopbout gaat door de kop van de klok, waar deze niet zichtbaar is tenzij de klok wordt verwijderd. Als dit probleem onopgemerkt en onopgelost blijft, kan de bel van de as afvallen tijdens het luiden, waardoor structurele schade aan de klok en de toren kan ontstaan ​​en iemand in de buurt letsel kan oplopen.

Let zelf op deze dingen

  • Zijn de klokken moeilijk te luiden?
    Dit kan een teken zijn dat de lagers slecht zijn en/of dat het luidwiel los zit, slecht is uitgelijnd, beschadigd is of de ketting is vastgeroest.
  • Voel je een schok wanneer de klok luidt?
    Dit kan een teken zijn dat de klok los zit van de as en dringend onderhoud nodig heeft. Stop direct met luiden, maak het gebied vrij en bel ons. De bel loopt een groot risico om te vallen.
  • Steunbalken rotten of roesten erg?
    Controleer op waterschade en houtrot.
  • De klok klinkt anders?
    Dit kan een teken zijn dat de klepel los zit. Het slagpunt van de klepel moet jaarlijks worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat de toon van klok constant blijft.
  • Vleermuis- en vogelpoep?
    Uitwerpselen van dieren tasten de klokken en de rest van het systeem aan. Het is heel belangrijk om vleermuizen en vogels uit de klokkentoren te houden.
    Als uitwerpselen aanwezig zijn, zoek uit waar de dieren binnenkomen en neem stappen om ze uit te schermen.
  • Kan je de laatste keer dat de klokken nagekeken zijn niet meer herinneren?
    Dan is waarschijnlijk hoog tijd om een afspraak met ons in te plannen.

Onderhoudscontract

Het jaarlijks laten nakijken en onderhouden van de klokken is van cruciaal belang voor een lange levensduur. Onze voorspellende en preventieve onderhoudsprogramma’s zijn ontworpen om de kosten van de klok te verlagen en onnodige problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.

Bij elke onderhoudsbeurt zorgen we ervoor dat het systeem in goede conditie blijft en dat slijtage op tijd wordt gesignaleerd.

Lees meer over de mogelijkheden

Wij maken tijd

© kloksgewijs.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy