Gevelklok; van ontwerp naar realisatie

Kloksgewijs denkt met je mee gedurende het hele proces omdat wij als geen ander weten wat de mogelijkheden zijn. Wij weten juist ook als geen ander wat de onmogelijkheden zijn. Op elk moment van het proces kunnen wij instappen en je van de juiste adviezen voorzien. Hierdoor heb je na de realisatie de tijd die jij wilt.

De wens

De wens is snel uitgesproken en het voorlopig ontwerp (een rondje met 2 streepjes) is snel getekend. Maar dan…
Hieronder nemen we je mee in een aantal mogelijke uitvoeringen. Het gaat hierbij vooral om de opbouw van de klok. De uiteindelijke vormgeving zoals streepjes of Romeinse cijfers is pas van belang in een later stadium.

Klok met alleen wijzers

Hierbij wordt de gevel als wijzerplaat gebruikt, maar zijn er geen uurmarkeringen om de klok verder aan te kleden of de tijd exact te bepalen.

Klok met losse uurmarkeringen

Hierbij wordt de gevel als wijzerplaat gebruikt en wordt de klok verder aangekleed met losse uurmarkeringen.
Deze uurmarkeringen kunnen bestaand uit stippen, streepjes, getallen, Romeinse cijfers of al het andere dat je wilt.

Een rollaag in het metselwerk of een vlak in het beton kan dan eventueel als omkadering dienen van de klok.

Klok met een wijzerplaat

Hierbij wordt er een wijzerklok aan de gevel geplaatst. Hiermee kan de klok in zijn geheel als het ware uit de gevel gehaald worden om de klok nog verder te accentueren. Bij deze toepassing zijn er oneindig veel mogelijkheden. De wijzerplaat kan geheel naar wens worden ingericht. Meer dan met losse uurmarkeringen. Er kunnen meer kleuren worden toegepast.
Maar los van het ontwerpvoordeel kan dit ook een goede keus zijn als de constructie een ander ontwerp niet toe laat.

Klok met verlichte wijzers

Bij deze klokken komt er verlichting op de wijzers. Natuurlijk kunnen ook de markeringen uitgevoerd worden met LED verlichting.
Om een duurzame oplossing te maken gebruiken wij LEDS als verlichting. Als enige gaan wij met 230V door de assen naar de wijzers toe en plaatsen op de wijzers een trafo om de spanning voor de LEDS te verzorgen. Een iets moeilijkere oplossing, maar wel een met een veel langere en betrouwbare levensduur. Het probleem zit in de sleep contacten. Deze zijn van koper en hebben ook gewoon last van corrosie. De sleepcontacten van een uurwerk draaien zo langzaam rond dat de corrosie harder groeit dan dat de contacten kunnen wegslepen. Na enkele jaren beginnen de problemen met de stroomvoorziening en beginnen de eerste lampjes uit te vallen. Door gebruik te maken van 230V is de spanning zo hoog dat de corrosie geen enkele invloed heeft.

 

Klok met verlichte wijzerplaat

Bij deze klokken wordt de gehele wijzerplaat van achteren verlicht. Hierbij kan er gekozen worden voor gewone witte LED verlichting, maar ook RGB verlichting, al dan niet met een aansturing om een wisselende kleur wijzerplaat te krijgen. Om veel creatieve vrijheid te hebben kunnen we diverse technieken combineren om zo tot de ideale oplossing te komen.

Buitenklok

Tot slot is het ook gewoon mogelijk om een “standaard” buitenklok aan de gevel te plaatsen. Naast dat je deze aan de gevel hangt, kan je deze ook in de gevel plaatsen.
Met deze klokken tot slot zijn wij in staat elk ontwerp te realiseren.

 

Wij maken tijd

© kloksgewijs.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy